ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Υλικά
- 10 αυγά
- 10 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 10 γεμάτες κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
- 10 κουταλιές σούπας τριμμένο καρύδι
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας κανέλα
- 1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 βανίλιες
Για το σιρόπι:
- 4 ποτήρια νερό
- 4 ποτήρια ζάχαρη
- Χυμός και φλούδα από ένα λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Λίγο λικέρ (εγώ έβαλα ρακή)
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας και το λικέρ, βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
- Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το σιμιγδάλι, το τριμμένο καρύδι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
- Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων λίγο-λίγο τη μαρέγκα και τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά το γλυκό.
- Αφού ψηθεί η καρυδόπιτα, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στην ζεστή καρυδόπιτα, σιγά-σιγά για να απορροφηθεί καλά.
- Στολίζουμε την καρυδόπιτα με τριμμένο καρύδι και την σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!