Καρυδόπιτα

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


Υλικά

  • 10 αυγά
  • 10 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • 10 γεμάτες κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
  • 10 κουταλιές σούπας τριμμένο καρύδι
  • 1 κοφτή κουταλιά σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλο
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες

Για το σιρόπι:
  • 4 ποτήρια νερό
  • 4 ποτήρια ζάχαρη
  • Χυμός και φλούδα από ένα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο λικέρ (εγώ έβαλα ρακή)


Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό και τη φλούδα λεμονιού, το ξυλάκι κανέλας και το λικέρ, βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
  3. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
  5. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  6. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: το σιμιγδάλι, το τριμμένο καρύδι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
  7. Προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων λίγο-λίγο τη μαρέγκα και τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ. και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
  9. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά το γλυκό.
  10. Αφού ψηθεί η καρυδόπιτα, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  11. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στην ζεστή καρυδόπιτα, σιγά-σιγά για να απορροφηθεί καλά.
  12. Στολίζουμε την καρυδόπιτα με τριμμένο καρύδι και την σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι.

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Δημιουργός συνταγής: Olga Karagianni

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget