ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Ένα γλυκό πλούσιο σε γεύση, με αρώματα κανέλας και κακάου!
Υλικά (για ένα μεγάλο ταψί)
Για την καρυδόπιτα:- 2 1/2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 6 κ.γλ. κακάο
- 2 κούπες ζάχαρη
- 12 αυγά
- 1/2 κούπα ηλιέλαιο
- 2 κούπες τριμμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
- 4 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- 2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το κακάο σε ένα μπολ.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
- Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τα τριμμένα καρύδια στο μείγμα, ανακατεύοντας καλά.
- Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το χυμό λεμονιού για περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Σιγά σιγά, περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, αφήνοντας το να απορροφηθεί καλά.
ΠΗΓΗ: Αγγελική Σκόνη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!