ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ
Μια γευστική συνταγή για καλαμαράκια με κουρκούτι και συνοδευτική σκορδαλιά με πατάτα, ιδανική για τηγανιτά θαλασσινά και μεζεδάκια.
Υλικά
Για το κουρκούτι (για μισό κιλό ψάρι):- 150 γρ. μπύρα
- 250 γρ. νερό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 πρέζες ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
- 3-4 πατάτες βρασμένες
- 1 φλιτζανάκι ξίδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για το κουρκούτι:- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την μπύρα, το νερό, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Βουτάμε τα καλαμαράκια στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή στο μίξερ.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες πατάτες με το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο (λιωμένο).
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχουμε μια ομοιόμορφη σκορδαλιά.
- Προσθέτουμε λίγο μαϊντανό για άρωμα και χρώμα.
ΠΗΓΗ: Angeliki Kardoula