
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ
Απλά Θεϊκό!!
Υλικά:
- 500 γρ. γαρίδες
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 100 ml λευκό κρασί
- 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 500 γρ. κριθαράκι
- Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 ½ λίτρο ζωμός γαρίδας (ή άλλος ζωμός)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρώντας το κέλυφος και το κεφάλι. Κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια για να φτιάξουμε τον ζωμό.
- Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων με 1 ½ λίτρο νερό. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά για να δημιουργηθεί ο ζωμός γαρίδας.
- Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά.
- Προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ένα ροζ χρώμα.
- Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις κρατάμε στην άκρη.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά να καλυφθεί από τη σάλτσα.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε τον ζωμό γαρίδας, ανακατεύοντας συνεχώς όπως θα κάναμε με ένα ριζότο. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να γίνει κρεμώδες.
- Λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τις γαρίδες πίσω στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να ζεσταθούν καλά οι γαρίδες.
- Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Σερβίρουμε το Κριθαρότο ζεστό και απολαμβάνουμε!
Δημιουργός συνταγής: Asterw Rapti