ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΣΟΒΟΝΕ
Αυτό το πιάτο συνδυάζει την πλούσια γεύση των μανιταριών με το πικάντικο Μετσοβόνε, δημιουργώντας μια υπέροχη γευστική εμπειρία.
Υλικά:
- 350 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 250 γρ. άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 4 μικρά ξερά κρεμμύδια (τα 3 κομμένα σε φέτες και το 1 ψιλοκομμένο)
- 100 ml λευκό κρασί
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος (κομμένο σε 4 κομμάτια)
- 120 γρ. Μετσοβόνε (ή άλλο καπνιστό τυρί)
- 1 λίτρο ζεστό νερό με 1 κύβο λαχανικών
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Σε αντικολλητικό σκεύος, βάζουμε 1 κομμάτι βούτυρο και σοτάρουμε τις φέτες κρεμμυδιού μέχρι να μελώσουν. Τα βγάζουμε σε πιάτο.
- Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε το 2ο κομμάτι βούτυρο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε στο ίδιο πιάτο με τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε το 3ο κομμάτι βούτυρο στο σκεύος και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε καλά.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζεστό νερό με τον ζωμό, όπως κάνουμε με το ριζότο, ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά πριν προσθέσουμε κι άλλο ζωμό.
- Αφού έχουμε προσθέσει γύρω στα 600-800 ml ζωμού και έχουν σωθεί τα υγρά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια από το πιάτο και το κρασί.
- Αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε λίγο ακόμη ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το Μετσοβόνε και το 4ο κομμάτι βούτυρο.
- Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό από πάνω.
Καλή όρεξη!
Δημιουργός συνταγής: Olga Sv