ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Μια λαχταριστή πίτα που συνδυάζει την αγαπημένη γεύση των μακαρονιών με την πλούσια γεύση της φέτας και της γραβιέρας, όλα κλεισμένα σε χειροποίητη ζύμη.
Υλικά:
Για τη ζύμη (ταψί 26×32 εκ.)- 2 φλ. τσαγιού γεμάτα αλεύρι
- 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
- Ελάχιστη ζάχαρη
- Αλάτι
- 1 κ.σ. σπορέλαιο
- 1 κοφτό κ.γ. ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. χοντρά μακαρόνια (όχι πολύ βρασμένα)
- 2 αυγά
- 250-300 γρ. φέτα, χοντροκομμένη
- 250-300 γρ. γραβιέρα, χοντροκομμένη
- Πιπέρι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κρέμα γάλακτος (200 γρ.)
Για το άλειμμα
- 100 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. σπορέλαιο
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Χωρίζουμε σε δύο κομμάτια και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί.
- Βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να είναι αλ ντέντε.
- Στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τα αυγά, τη φέτα, τη γραβιέρα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την κρέμα γάλακτος.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα.
- Βουτυρώνουμε με βιτάμ και σπορέλαιο (100 γρ. βούτυρο και 50 γρ. σπορέλαιο συνολικά) και διπλώνουμε κάθε φύλλο δημιουργώντας δύο πακέτα, τα οποία βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα.
- Κατόπιν, ανοίγουμε δύο φύλλα.
- Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Κλείνουμε γύρω γύρω τα δύο φύλλα.
- Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας και βουτυρώνουμε ξανά με βιτάμ και σπορέλαιο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Απολαμβάνουμε τη μακαρονόπιτα ζεστή, κόβοντας την σε κομμάτια και σερβίροντάς την ως κύριο πιάτο ή ως συνοδευτικό.
Δημιουργός συνταγής: Ελπι Τσακλιδου-Μαχαιρα