
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ
Πραγματικά ένα γεύμα το κάθε ένα!
Υλικά
Για τη ζύμη:- 500 γρ. αλεύρι φαρίνα (το έβαλα αυτό γιατί δεν είχα πολύ για όλες της χρήσης)
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Αγίου Γεωργίου)
- 20 γρ. νωπή μαγιά (ενεργοποιημένη)
- 1 ποτήρι κρασιού σπορέλαιο
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- Λίγο αλάτι
- Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί για να δέσει η ζύμη
Για τη γέμιση:
- Ντομάτα, κομμένη σε κομμάτια
- Πιπεριά, κομμένη σε κομμάτια
- 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια
- Φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε κομμάτια
- Ρίγανη
- Μουστάρδα
Για την ενεργοποίηση της μαγιάς:
- 1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- η νωπή μαγιά
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη μαγιά με 1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
- Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να ενεργοποιηθεί μέχρι να αφρίσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα δύο είδη αλευριού, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Κόβουμε τα λαχανικά σε κομμάτια και τα ανακατεύουμε με τη ρίγανη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9 μπάλες.
- Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε φύλλο, προσθέτουμε λίγη γέμιση και ρίχνουμε από πάνω λίγη μουστάρδα.
- Κλείνουμε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση, σχηματίζοντας μια μπάλα.
- Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο σπορέλαιο και λίγο νερό και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20-25 λεπτά.
- Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρουμε.