ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
Υλικά
- 3 μέτριες μελιτζάνες
- 700 γρ. μανιτάρια, μικρά λευκά
- 2 ξερά κρεμμύδια
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός
Για τον πουρέ πατάτας:
- 2 κιλά πατάτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Λίγο νερό από τις βρασμένες πατάτες
Εκτέλεση
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες.
- Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου μία ώρα για να αποβάλουν τα υγρά τους.
- Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το επιπλέον λάδι.
- Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν οι πατάτες και τις στραγγίζουμε.
- Με το εργαλείο πουρέ, πολτοποιούμε τις βρασμένες πατάτες προσθέτοντας το νερό, τα μπαχαρικά και το μισό ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ένας απαλός πουρές.
- Σε ένα πυρέξ, στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, ακολουθούμενες από το μείγμα μανιταριών. Στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες πάνω από τα μανιτάρια (κρατάμε 4 μελιτζάνες για ντεκόρ αν θέλουμε).
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ πατάτας πάνω από τις μελιτζάνες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να πάρει ο πουρές ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Σερβίρουμε τον μουσακά ζεστό και απολαμβάνουμε μια χορταστική και υγιεινή νηστίσιμη εκδοχή του αγαπημένου μας πιάτου.
Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Στεργιου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!