Παξιμαδάκια νηστίσιμα

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ


Υλικά:

  • 3/4 κούπας λάδι
  • 3/4 κούπας κρασί
  • 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι
  • 4 κουταλάκια μπέϊκιν
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο σπόρους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 750 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • σουσάμι και μαυροκούκκι


Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, λάδι, χυμό, κρασί. 
  2. Προσθέτουμε ζάχαρη, σταφίδες, γλυκάνισο, μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη. 
  3. Προσθέτουμε ενα μέρος απο το αλεύρι, την σόδα, το μπέϊκιν ανακατεύουμε να πάνε παντού και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να το πάρει όλο. Ισως χρειασθεί 1-2 κουταλιές ακόμη, αν κολλάει στα χέρια μας.
  4. Πλάθουμε 2 μακρόστενες φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Τα χαράζουμε χωρίς να τα χωρίσουμε. 
  6. Από πάνω ρίχνουμε τα σουσάμια ( αν θέλουμε ).
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180' για 1/2 ώρα. 
  8. Τα βγάζουμε τα χαράζουμε μέχρι κάτω μέχρι να αποκολληθούν και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο να τα στεγνώσουμε. Αυτό εξαρτάται απο τον καθένα πόσο σκληρά ή μαλακά τα θέλετε.

Παρατηρήσεις 

  • Μην βάλετε ξανθές σταφίδες, λόγω του ότι είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος δημιουργούν πρόβλημα στο κόψιμοκαι όταν ψηθούν στεγνώνουν και σκληραίνουν.


Δημιουργός συνταγής: Areti Vardaka

 Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget