ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Υλικά:
- 3/4 κούπας λάδι
- 3/4 κούπας κρασί
- 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι
- 4 κουταλάκια μπέϊκιν
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 2 κουταλάκια του γλυκού γλυκάνισο σπόρους
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κούπα σταφίδες μαύρες
- 1 κούπα ζάχαρη
- 750 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- σουσάμι και μαυροκούκκι
Εκτέλεση:
- Σε μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, λάδι, χυμό, κρασί.
- Προσθέτουμε ζάχαρη, σταφίδες, γλυκάνισο, μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λειώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε ενα μέρος απο το αλεύρι, την σόδα, το μπέϊκιν ανακατεύουμε να πάνε παντού και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να το πάρει όλο. Ισως χρειασθεί 1-2 κουταλιές ακόμη, αν κολλάει στα χέρια μας.
- Πλάθουμε 2 μακρόστενες φραντζόλες και τις τοποθετούμε σε ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Τα χαράζουμε χωρίς να τα χωρίσουμε.
- Από πάνω ρίχνουμε τα σουσάμια ( αν θέλουμε ).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-180' για 1/2 ώρα.
- Τα βγάζουμε τα χαράζουμε μέχρι κάτω μέχρι να αποκολληθούν και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο να τα στεγνώσουμε. Αυτό εξαρτάται απο τον καθένα πόσο σκληρά ή μαλακά τα θέλετε.
Παρατηρήσεις
- Μην βάλετε ξανθές σταφίδες, λόγω του ότι είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος δημιουργούν πρόβλημα στο κόψιμοκαι όταν ψηθούν στεγνώνουν και σκληραίνουν.
Δημιουργός συνταγής: Areti Vardaka
Ακολουθήστε μας στο Google News!