Πατάτες Ογκρατέν

Πατάτες Γκρατινέ με Τυριά και Μπέικον

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Ένα απολαυστικό και χορταστικό πιάτο. Ο συνδυασμός τυριών, μπέικον και μπαχαρικών θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. 


Υλικά

  • 5-6 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες 
  • 5 φέτες μπέικον 
  • 3 αυγά 
  • 500 ml κρέμα γάλακτος 
  • 1 κούπα τριμμένο πεκορίνο *
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα *
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Σκόρδο σκόνη 
  • Πάπρικα 
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.


Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. 
  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κομμάτια και το ψήνουμε σε τηγάνι χωρίς λάδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. 
  • Σε ένα μεγάλο πυρέξ, βάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη και πάπρικα. 
  • Προσθέτουμε το χλιαρό μπέικον και λίγο από το τριμμένο τυρί, ανακατεύοντας καλά. 
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. 
  • Προσθέτουμε τα τυριά, κρατώντας λίγο για το πάνω μέρος, και ανακατεύουμε καλά. 
  • Ρίχνουμε το μείγμα κρέμας πάνω από τις πατάτες στο πυρέξ. 
  • Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί από πάνω και αν θέλουμε, στάζουμε λίγο λάδι πιπεριάς. 
  • Σκεπάζουμε το πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 30 λεπτά. 
  • Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. 


ΠΗΓΗ: Effie Tsouras

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget