ΠΡΑΣΟΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Μία νόστιμη και ζουμερή πίτα που συνδυάζει την πλούσια γεύση του μοσχαρίσιου κιμά με τη γλυκύτητα των πράσων και την πικάντικη φέτα.
Υλικά
Για τη γέμιση:- 1 κιλό πράσα, κομμένα περίπου στο πάχος ενός δαχτύλου
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- αρκετό άνηθο, ψιλοκομμένο
- 400 γρ. φέτα
- 200 γρ. κεφαλοτύρι
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 320 γρ. νερό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. ξύδι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε άλλο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα και να είναι έτοιμος.
- Προσθέτουμε τον κιμά στα πράσα.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
- Βράζουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. Ανοίγουμε 6 φύλλα (3 για τη βάση και 3 για την επιφάνεια της πίτας).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί, στρώνουμε τα 3 από τα φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά κάθε φύλλο.
- Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
- Σκεπάζουμε τη γέμιση με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά κάθε φύλλο.
- Χαράσσουμε την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα και να ψηθεί καλά.
- Αφήνουμε την πρασοκιμαδόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε ζεστή.
Δημιουργός συνταγής: Ευαγγελία Αθανασακου