ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ
Αφράτα ψωμάκια, ψημένα στον φούρνο, που διατηρούνται μαλακά και την επόμενη μέρα.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά και λαχταριστά με πραλίνα φουντουκιού στο εσωτερικό τους.
Υλικά:
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια
- 40 ml ηλιέλαιο
- 150 ml χλιαρό γάλα
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- Κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο λευκό ξύδι
- Σουσάμι
- Πραλίνα φουντουκιού για τη γέμιση
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε την υγρή βανίλια και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά, και ανακατεύουμε ξανά.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι.
- Λαδώνουμε τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 με 8 μπάλες, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα ψωμάκια.
- Πλάθουμε τις μπάλες σε σχήμα φούσκας και με τον χοντρό πλάστη κάνουμε στο κέντρο τους ένα βαθούλωμα για να μπορούμε αργότερα να τα γεμίσουμε.
- Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Ξανακάνουμε την τρύπα στο κέντρο με τον πλάστη.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο λευκό ξύδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.
- Αφού κρυώσουν λίγο, τα γεμίζουμε στο κέντρο τους με πραλίνα φουντουκιού.
Δημιουργός συνταγής: Geri Dako
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!