
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΠΛΑΚΙ
Ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με φρέσκες σαρδέλες, ντομάτες, κρεμμύδια και μυρωδικά, ψημένες στο φούρνο για ένα ζουμερό και αρωματικό γεύμα.
Υλικά (για 6 μερίδες)
- 1 και μισό κιλό σαρδέλα ή γαύρο
- 1 κούπα λάδι
- 5 κρεμμύδια σε φετούλες
- 6 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
- 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/4 κούπας λευκό κρασί
- 2 ώριμες ντομάτες σε λεπτές φέτες
- 4-5 ροδέλες λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα ψαράκια, τα στραγγίζουμε και αν έχουμε χρόνο, αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά.
- Βάζουμε λάδι σε τηγάνι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τον πελτέ που έχουμε διαλύσει στο κρασί.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε τα ψάρια, τη σάλτσα και ενδιάμεσα φέτες ντομάτας και λεμονιού.
- Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα στους 200 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του.