ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΕΣ ΦΩΛΙΕΣ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
Ένα εντυπωσιακό και λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει την τραγανή υφή του κανταϊφιού με την κρεμώδη γέμιση πατισερί.
Υλικά:
- 1 συσκευασία (450 γρ.) κανταΐφι
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 150 γρ. μαργαρίνη
Για το σιρόπι:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για την κρέμα πατισερί:
- 2 αυγά ολόκληρα
- 6 κρόκοι αυγών
- 200 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. κορν φλάουρ
- 700 ml φρέσκο γάλα
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 2 βανίλιες
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το γαρνίρισμα:
- Φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο ή άλλοι ξηροί καρποί της επιλογής σας
Εκτέλεση:
- Ξεμπερδεύουμε καλά το κανταΐφι με τα χέρια μας για να αφρατέψει και το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας για 4-5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο και τη μαργαρίνη και τα ρίχνουμε στο κανταΐφι, ανακατεύοντας πολύ καλά για να απορροφηθούν.
- Μοιράζουμε το κανταΐφι σε 24 βουτυρωμένα φορμάκια, πατώντας καλά στο κέντρο τους για να δημιουργήσουμε φωλιές.
- Ψήνουμε τις φωλιές σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
- Μόλις βγουν από το φούρνο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στις ζεστές φωλιές και τις αφήνουμε να το απορροφήσουν.
- Για την κρέμα πατισερί, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με αβγοδάρτη τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλεύρι και το κορν φλάουρ.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το μισό μείγμα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς, και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τις βανίλιες και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει καλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε την κρέμα σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Όταν η κρέμα κρυώσει, τη χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει.
- Γεμίζουμε τις φωλιές με την κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ με χοντρή μύτη.
- Γαρνίρουμε με χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας.
Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου