ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ
Μια κλασική ιταλική συνταγή που συνδυάζει γεύσεις από καπνιστό μπέικον, πλούσια ντομάτα και αρωματικά μυρωδικά. Ιδανική για ένα γρήγορο και γευστικό γεύμα.
Υλικά:
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 300 γραμμάρια μπέικον ή πανσέτα, ψιλοκομμένα
- 2 σφηνάκια τσίπουρο
- Σάλτσα ντομάτας (φρέσκια, λίγο πελτέ, συμπυκνωμένο χυμό και κονκασέ)
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο μπούκοβο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
- Λίγο νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά
- 500 γραμμάρια σπαγγέτι
- Μπόλικο τριμμένο τυρί (π.χ. παρμεζάνα ή πεκορίνο)
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι, σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά Φλωρίνης και το μπέικον ή την πανσέτα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
- Σβήνουμε με τα 2 σφηνάκια τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας (φρέσκια, λίγο πελτέ, συμπυκνωμένο χυμό και κονκασέ), το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μπούκοβο και τον αποξηραμένο βασιλικό.
- Προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ζυμαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει.
- Σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά μέχρι να είναι al dente.
- Σερβίρουμε τα σπαγγέτι με τη σάλτσα, μπόλικο τριμμένο τυρί και φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού.