ΣΠΙΤΙΚΑ ΠΡΕΤΣΕΛ
Απολαυστικά σπιτικά πρέτσελ με μαλακή υφή και υπέροχη γεύση, ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας.
Υλικά:
- 250 ml χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 40 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο νερό
- 4 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
- Χοντρό αλάτι ή σουσάμι
Εκτέλεση:
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια.
- Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε σε μπαλάκια των 80 γραμμαρίων και τα πλάθουμε σε μικρά μπαστούνια.
- Βάζουμε τα μπαστούνια το ένα δίπλα στο άλλο και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη για άλλα 10 λεπτά.
- Πλάθουμε τα μπαστούνια σε κορδόνια και δίνουμε το σχήμα του πρέτσελ.
- Τοποθετούμε τα πρέτσελ σε ταψί με πετσέτα, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Βάζουμε το νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα.
- Ρίχνουμε τα πρέτσελ ένα - ένα στο νερό και τα αφήνουμε για 5 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
- Τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή σουσάμι (λευκό ή μαύρο).
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς για 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: Geri Dako
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!