ΣΠΙΤΙΚΟ ΨΩΜΙ
Αυτή η συνταγή για ψωμί είναι απλή και εύκολη, προσφέροντας ένα αφράτο και νόστιμο αποτέλεσμα που θα γεμίσει το σπίτι με υπέροχη μυρωδιά φρέσκου ψωμιού.Υλικά:
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 1/2 κιλό αλεύρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γεμάτο ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- Χλιαρό νερό (όσο χρειάζεται για να μην κολλάει η ζύμη)
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι στη λεκάνη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε τα ψωμιά στο επιθυμητό σχήμα.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για μισή ώρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ακούγονται κούφια όταν τα χτυπάμε ελαφρά από κάτω.
Απολαμβάνουμε το φρέσκο ψωμί ζεστό, ιδανικά με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου