Τυρόψωμο αφράτο και νόστιμο

Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι.

ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ


Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι.
Μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό, το σνακ σας ή ακόμα και ως συνοδευτικό στο τραπέζι σας.


Υλικά 

  • 300 ml γάλα 
  • 150 ml ηλιέλαιο 
  • 1 ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη 
  • ½ κουταλιά σούπας αλάτι 
  • 1 φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
  • 1 αυγό (ασπράδι στη ζύμη, κρόκος για επάλειψη) 
  • 550 γρ. αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον) 
  • 300 γρ. φέτα 
  • 100 γρ. μοτσαρέλα 
  • Ελάχιστο άσπρο πιπέρι 
  • Σουσάμι (προαιρετικά) 


Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά. 
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ασπράδι του αυγού και ανακατεύουμε καλά. 
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το άσπρο πιπέρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. 
  4. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή. 
  5. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  6. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. 
  7. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα. 
  8. Στην άκρη της κάθε ζύμης, τοποθετούμε την τριμμένη φέτα και μοτσαρέλα. 
  9. Στην απέναντι άκρη, χαράζουμε γραμμές με ένα μαχαίρι ή εργαλείο για πίτσα. 
  10. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από την πλευρά με τα τυριά προς την πλευρά με τις γραμμές. 
  11. Βουτυρώνουμε ένα σκεύος διαμέτρου 20 εκ. (για να μπορέσει θα δώσει στο τυροψωμο μας ύψος) και τοποθετούμε τα ρολά της ζύμης κυκλικά μέσα στο σκεύος, δημιουργώντας σχήμα σαλιγκαριού. 
  12. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το τυρόψωμο να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα. 
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  14. Αλείφουμε την επιφάνεια του τυρόψωμου με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν επιθυμούμε. 
  15. Ψήνουμε το τυρόψωμο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. 
  16. Αφήνουμε το τυρόψωμο να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε. 
  17. Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι. Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι. Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι. Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι. Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι.

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget