ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΦΡΑΤΟ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ
Ένα υπέροχο Τυρόψωμο με αφράτη υφή, νόστιμο και με ίνες όπως το τσουρέκι.
Μια εξαιρετική επιλογή για το πρωινό, το σνακ σας ή ακόμα και ως συνοδευτικό στο τραπέζι σας.
Υλικά
- 300 ml γάλα
- 150 ml ηλιέλαιο
- 1 ½ κουταλιά σούπας ζάχαρη
- ½ κουταλιά σούπας αλάτι
- 1 φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό (ασπράδι στη ζύμη, κρόκος για επάλειψη)
- 550 γρ. αλεύρι (ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον)
- 300 γρ. φέτα
- 100 γρ. μοτσαρέλα
- Ελάχιστο άσπρο πιπέρι
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και διαλύουμε μέσα σε αυτό τη μαγιά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ασπράδι του αυγού και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το άσπρο πιπέρι, ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και μαλακή.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα.
- Στην άκρη της κάθε ζύμης, τοποθετούμε την τριμμένη φέτα και μοτσαρέλα.
- Στην απέναντι άκρη, χαράζουμε γραμμές με ένα μαχαίρι ή εργαλείο για πίτσα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό από την πλευρά με τα τυριά προς την πλευρά με τις γραμμές.
- Βουτυρώνουμε ένα σκεύος διαμέτρου 20 εκ. (για να μπορέσει θα δώσει στο τυροψωμο μας ύψος) και τοποθετούμε τα ρολά της ζύμης κυκλικά μέσα στο σκεύος, δημιουργώντας σχήμα σαλιγκαριού.
- Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το τυρόψωμο να φουσκώσει για άλλη μισή ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του τυρόψωμου με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι, αν επιθυμούμε.
- Ψήνουμε το τυρόψωμο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε το τυρόψωμο να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε.
- Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΠΗΓΗ: Haroula Stelios Nod
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!