Χταπόδι Ξιδάτο



ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ


Ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο, ιδανικό για ουζομεζέ ή συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με θαλασσινά. Το χταπόδι μαγειρεύεται με απλά υλικά που αναδεικνύουν τη φυσική του γεύση και αρωματίζεται με μπαχαρικά και δάφνη.


Υλικά

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό) 
  • 1/2 ποτήρι λευκό ξύδι 
  • 1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί 
  • 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο 
  • 1/2 ποτήρι νερό 
  • 3-4 κόκκοι μπαχάρι 
  • 3 δαφνόφυλλα 


Εκτέλεση

  • Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά του σε μέτρια φωτιά. 
  • Όταν το χταπόδι έχει αποβάλει τα περισσότερα από τα υγρά του, το σβήνουμε με το λευκό ξύδι. 
  • Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το νερό, τους κόκκους μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα. 
  • Σιγοβράζουμε το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, μέχρι να μαλακώσει καλά. Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού, αλλά συνήθως χρειάζεται περίπου 45-60 λεπτά. 
  • Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει ελαφρώς και το κόβουμε σε κομμάτια. 
  • Το σερβίρουμε με λίγο από το ζουμί του και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο από πάνω. 

Απολαύστε το ξιδάτο χταπόδι ζεστό ή κρύο, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί και ούζο.


Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget