ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΙΔΑΤΟ
Ένα κλασικό και αγαπημένο ελληνικό πιάτο, ιδανικό για ουζομεζέ ή συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με θαλασσινά. Το χταπόδι μαγειρεύεται με απλά υλικά που αναδεικνύουν τη φυσική του γεύση και αρωματίζεται με μπαχαρικά και δάφνη.
Υλικά
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
- 1/2 ποτήρι λευκό ξύδι
- 1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι νερό
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 3 δαφνόφυλλα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το χταπόδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και το αφήνουμε να τραβήξει όλα τα υγρά του σε μέτρια φωτιά.
- Όταν το χταπόδι έχει αποβάλει τα περισσότερα από τα υγρά του, το σβήνουμε με το λευκό ξύδι.
- Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το νερό, τους κόκκους μπαχάρι και τα δαφνόφυλλα.
- Σιγοβράζουμε το χταπόδι χωρίς να προσθέσουμε άλλο νερό, μέχρι να μαλακώσει καλά. Ο χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού, αλλά συνήθως χρειάζεται περίπου 45-60 λεπτά.
- Αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει ελαφρώς και το κόβουμε σε κομμάτια.
- Το σερβίρουμε με λίγο από το ζουμί του και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο από πάνω.
Απολαύστε το ξιδάτο χταπόδι ζεστό ή κρύο, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί και ούζο.
Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου