ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαφρύ λάδι
- 200 γρ. γάλα χλιαρό
- 2 αυγά
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 200 γρ. αλλαντικό της επιλογής σας (π.χ. ζαμπόν, γαλοπούλα)
- 200 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
- 200 γρ. τυρί κασέρι, τριμμένο
- Λίγη φέτα, τριμμένη (περίπου 50-100 γρ.)
- Προαιρετικά: 1 πιπεριά, ψιλοκομμένη (για επιπλέον γεύση και χρώμα)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τη φόρμα του κέικ.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το λάδι, το γάλα, τα αυγά και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των υγρών στα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το τριμμένο γκούντα, το κασέρι, τη φέτα και το ψιλοκομμένο αλλαντικό. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και την πιπεριά.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά στη ζύμη.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη λαδωμένη φόρμα του κέικ και το ισιώνουμε στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς πριν το ξεφορμάρουμε και το κόψουμε σε κομμάτια.
Δημιουργός συνταγής: Παλμιρα Αριστου