ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ ΚΟΝΤΟΥΛΑ
Υλικά
- 16 μέτρια προς μεγάλα αχλάδια κοντούλα (καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια)
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1,5 ποτήρι νερό
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ)
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
Σημείωση: Εάν τα αχλάδια είναι μικρά, θα χρειαστείτε περίπου 20 και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα, αφαιρώντας τα κουκούτσια με ειδικό εργαλείο.
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
- Βάζουμε τα καθαρισμένα αχλάδια σε μια λεκάνη με νερό και ξινό, για να μην μαυρίσουν, μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα.
- Αφαιρούμε τα αχλάδια από τη λεκάνη με το ξινό και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 50 λεπτά, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και το σιρόπι να δέσει.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει όλη τη νύχτα, μέσα στην κατσαρόλα.
- Την επόμενη μέρα, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
- Προσθέτουμε τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα στο τέλος του βρασμού και ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα ζεστό.
- Κλείνουμε καλά τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Ιδανικό για να το σερβίρετε πάνω από γιαούρτι, παγωτό, ή απλά να το συνοδεύσετε με καφέ.
Συμβουλές
- Μπορείτε να προσθέσετε αρμπαρόριζα για επιπλέον άρωμα, αλλά προσέξτε γιατί το άρωμά της μπορεί να επισκιάσει τη φυσική γεύση του αχλαδιού.
Δημιουργός συνταγής: Ντίνα Κατσίρη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!