ΚΕΪΚ - ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΙΡΟΠΙ
Ένα ελαφρύ και μυρωδάτο Κέικ που έχει τη γεύση της καρυδόπιτας χωρίς όμως το σιρόπι.
Αν προσθέσετε λευκό γλασο γίνεται ωραιότατη βασιλόπιτα ή με μια γκανάς και ωραίο στολισμό γίνεται ένα ωραίο κέικ γενεθλίων.
Υλικά (για ταψί Νο30):
- 5 αυγά
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 1 κούπα σπορέλαιο
- ½ κούπα νερό
- 200 γρ. γιαούρτι
- 500 γρ. αλεύρι (συνολικά)
- 1 ½ κούπα καρύδια, χοντροκομμένα
- ½ κούπα καρύδα άσπρη
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 κουταλιά κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρίφαλο, τριμμένο
- Λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- Καρύδια τριμμένα ή φιλέ αμύγδαλο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C με αέρα.
- Στρώνουμε ένα ταψί (30 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το νερό και το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα 4 κουταλιές από το αλεύρι και χτυπάμε καλά.
- Προσθέτουμε τα καρύδια, την καρύδα, το μπέικιν πάουντερ, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με λίγα καρύδια ή φιλέ αμύγδαλο από πάνω.
- Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς.
- Το τουμπάρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με καρύδι τριμμένο.
ΠΗΓΗ: Ρουλα Λυρου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!