ΓΑΥΡΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΟΣ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
Μια παραδοσιακή συνταγή για τηγανητό γαύρο με κουρκούτι.
Υλικά:
- 1 κιλό γαύρο (καθαρισμένο, με το μεσαίο κόκαλο αφαιρεμένο)
- 2 κούπες αλεύρι
- 2 αυγά
- Αλάτι (κατά προτίμηση)
- Νερό (προσθέτουμε όσο χρειάζεται για να πετύχουμε ένα παχύρευστο κουρκούτι)
- Εναλλακτικά: Μισό κουτί μπύρα αντί για τα αυγά
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε το κουρκούτι να είναι παχύρευστο και να στέκεται πάνω στα ψάρια.
- Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα αντί για αυγά, για μια πιο αφράτη υφή.
- Καθαρίζουμε τον γαύρο αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και το μεσαίο κόκαλο. Προσοχή να διατηρήσουμε το ψάρι ολόκληρο.
- Αφού καθαρίσουμε τον γαύρο, τον κλείνουμε και πιάνουμε τρία ψάρια μαζί από τις ουρίτσες.
- Βουτάμε τα γαυράκια στο κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά.
- Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
- Τηγανίζουμε τα γαυράκια σε δόσεις, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή.
- Αφαιρούμε τα ψάρια από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Δημιουργός συνταγής: Εφη Αγραπιδη