ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Ένα κλασικό, παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
Υλικά:
- 500 γρ. γίγαντες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές (μία κόκκινη και μία πράσινη), ψιλοκομμένες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
- 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε σε καθαρό νερό.
- Τους βάζουμε να πάρουν μια βράση, αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι, μαζί με μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε τους βρασμένους γίγαντες και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αφήνουμε τους γίγαντες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τους σερβίρουμε.
- Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!