Γίγαντες στο φούρνο

Παραδοσιακοί Γίγαντες Φούρνου

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Ένα κλασικό, παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας που αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. 


Υλικά:

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 2 πιπεριές (μία κόκκινη και μία πράσινη), ψιλοκομμένες 
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 3-4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες 
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 1 πρέζα ζάχαρη 
  • Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση) 
  • 1/2 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα) 
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 


Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για όλο το βράδυ.
  2. Την επόμενη μέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε σε καθαρό νερό. 
  3. Τους βάζουμε να πάρουν μια βράση, αλλάζουμε το νερό και τους βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. 
  4. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. 
  5. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. 
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι, μαζί με μια πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο. 
  7. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. 
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  9. Σε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε τους βρασμένους γίγαντες και τους περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρώς. 
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  11. Αφήνουμε τους γίγαντες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τους σερβίρουμε. 
  12. Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και φέτα. 


ΠΗΓΗ: Χρυσούλα Καλλωνη

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget