ΚΑΡΥΔΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Ένα από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Η προετοιμασία του απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο και αξίζει κάθε λεπτό αναμονής.
Υλικά
- 1 κιλό καρυδάκι (πράσινα καρύδια)
- 1200 γρ. ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 2 βανίλιες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 10-12 γαρύφαλλα
- Φλούδες από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα καρυδάκια για να αφαιρέσουμε τυχόν υπολείμματα.
- Με ένα μυτερό εργαλείο ή βελόνα, τρυπάμε κάθε καρύδι σταυρωτά.
- Τοποθετούμε τα καρύδια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 2 ώρες.
- Σουρώνουμε τα καρύδια και τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν.
- Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό, όπου τα αφήνουμε για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό συχνά για να ξεπικρίσουν.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και τα 3 ποτήρια νερό να βράσουν για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα καρύδια, τα γαρύφαλλα, και τις φλούδες λεμονιού.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι και το γλυκό να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.
- Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό από το λεμόνι.
- Το αφήνουμε στην κατσαρόλα για 24 ώρες ώστε να απορροφήσουν τα καρύδια το σιρόπι και να γίνει ακόμα πιο γευστικό.
- Μετά το 24ωρο, τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος.
Καλή απόλαυση!
ΠΗΓΗ: Aristi Georgousi Kiriakopoulou
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!