ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αυτή η καρυδόπιτα με σοκολάτα είναι η τέλεια απόλαυση για να γλυκαθούμε. Με το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών και την σοκολατένια επικάλυψη, είναι βέβαιο ότι θα γίνει αγαπημένη όλων.Υλικά
Για την Καρυδόπιτα
- 230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. αλεύρι
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
- 30 γρ. κακάο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- 1 πρέζα αλάτι
- 7 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. καρυδόψιχα, χονδροκομμένη
- 50 γρ. ηλιέλαιο
- 125 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Για το Σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
Για την Επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για την Καρυδόπιτα- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το κακάο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτουμε την καρυδόψιχα και την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς.
Για το Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε το μείγμα για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι πάνω από την κρύα καρυδόπιτα και αφήνουμε να το απορροφήσει καλά.
Για την Επικάλυψη
- Σε μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς.
- Ρίχνουμε την γκανάς πάνω από την καρυδόπιτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε την καρυδόπιτα να σταθεί λίγο για να σταθεροποιηθεί η γκανάς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
ΠΗΓΗ: αναστ γεω