ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Υλικά
Για το φύλλο:- 300 γρ. αλεύρι Κούλα
- 300 γρ. αλεύρι ΜΑΝΝΑ
- 300 γρ. νερό
- 30 γρ. λάδι
- 25 γρ. ξύδι
- 1 αυγό
- 12 γρ. αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 125 γρ. λάδι (για το άλειμμα των φύλλων)
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό κολοκυθάκια (τριμμένα)
- 1 κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- Μπόλικο δυόσμο
- Μάραθο (ψιλοκομμένο)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
- 2 αυγά
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 2 καρότα (τριμμένα)
- Φέτα (σε κύβους)
- 4 κ.σ. τραχανά
Εκτέλεση:
- Στον κάδο του μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξύδι, το αυγό, το αλάτι και το νερό σταδιακά, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μέγεθος πιάτου φρούτου, τα αλείφουμε με μείγμα βουτύρου-λαδιού και τα συνενώνουμε ανά δύο, πασπαλίζοντας ανάμεσα με νισεστέ.
- Τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την πίτα μας.
- Τρίβουμε τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι για 1 ώρα, ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους.
- Στη συνέχεια, τα στίβουμε καλά.
- Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε λάδι μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
- Ρίχνουμε τα μυρωδικά, την πιπεριά, και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας.
- Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και τον τραχανά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί.
- Συνεχίζουμε με άλλα τρία φύλλα λαδώνοντας καλά το κάθε φύλλο.
- Ρίχνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
- Ρίχνουμε από πάνω όσο λαδοβούτυρο περίσσεψε, χαράζουμε την πίτα και ψεκάζουμε με λίγο νερό.
- Πασπαλίζουμε σουσάμι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 180°C.
ΠΗΓΗ: Anna Lampropouloy