Κοτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ


Μια απολαυστική πίτα, που εντυπωσιάζει με τη γεύση και την εμφάνισή της. 


Υλικά 

Για το φύλλο:
  • 500-550 γρ. αλεύρι (έβαλα ΜΑΝΑ)
  • 310 ml νερό εμφιαλωμένο
  • 7 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (κρύο)

Για τη γέμιση:
  • Μισό κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 πράσο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 καρότο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κούπα μπεσαμέλ (φτιαγμένη με βούτυρο, αλεύρι, γάλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγη νοστιμιά Maggi)


Εκτέλεση

  1. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι. 
  2. Τα δουλεύουμε έως ότου να μην κολλάει η ζύμη στο μπολ και στα χέρια μας. 
  3. Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 30' περίπου να ξεκουραστεί.
  4. Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μια κατσαρόλα κι αφού το ξαφρίσουμε προσθέτουμε 1 κρεμμύδι και 1 καρότο, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  5. Όταν το κοτόπουλο βράσει, το αφαιρούμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 
  6. Κρατάμε τον ζωμό για μελλοντική χρήση.
  7. Ψιλοκόβουμε το δεύτερο κρεμμύδι και το πράσο και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
  8. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και το καρότο από το βράσιμο.
  9. Ανακατεύουμε με την έτοιμη μπεσαμέλ και αφήνουμε τη γέμιση σκεπασμένη στην άκρη.
  10. Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας μας και βάζουμε το ζυμάρι μας. 
  11. Το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και κάνουμε 2 μπαλίτσες. 
  12. Αφήνουμε την μία στην άκρη σκεπασμένη για να μην ξεραθεί.
  13. Παίρνουμε την πρώτη μπαλίτσα και την ανοίγουμε λίγο στην αρχή με τα χέρια μας. 
  14. Μετά χρησιμοποιούμε τον πλάστη μας και ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται. 
  15. Αφού το ανοίξουμε το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. 
  16. Τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου ένα μικρό πιάτο και μετά κάνουμε κάθετες χαρακιές γύρω - γύρω. 
  17. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι στο κέντρο εκεί που είχαμε βάλει το πιάτο και συνεχίζουμε βάζοντας όλα τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο.
  18. Στο επάνω πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και το βάζουμε στο ψυγείο.
  19. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη μπαλίτσα, φροντίζοντας το ένα φύλλο να είναι λίγο μεγαλύτερο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο. 
  20. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 28 εκ. και το βουτυρώνουμε. 
  21. Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
  22. Γεμίζουμε με το μείγμα του κοτόπουλου και των λαχανικών.
  23. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε καλά τις άκρες. 
  24. Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα (όχι μέχρι κάτω) και τοποθετούμε μικρά κομμάτια βούτυρο σε κάθε κομμάτι.
  25. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψεκάζουμε με λίγο νερό.
  26. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη δεύτερη σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
  27. Στη συνέχεια, χαράζουμε την πίτα μέχρι κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
  28. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πάνω σε σχάρα, σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε!


ΠΗΓΗ: Anna Lampropouloy συνταγή φύλλου Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου 

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget