ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Μια απολαυστική πίτα, που εντυπωσιάζει με τη γεύση και την εμφάνισή της.
Υλικά
Για το φύλλο:
- 500-550 γρ. αλεύρι (έβαλα ΜΑΝΑ)
- 310 ml νερό εμφιαλωμένο
- 7 γρ. αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο (κρύο)
Για τη γέμιση:
- Μισό κοτόπουλο
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 1 πράσο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 καρότο
- Αλάτι και πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 κούπα μπεσαμέλ (φτιαγμένη με βούτυρο, αλεύρι, γάλα, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και λίγη νοστιμιά Maggi)
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και το αλάτι.
- Τα δουλεύουμε έως ότου να μην κολλάει η ζύμη στο μπολ και στα χέρια μας.
- Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 30' περίπου να ξεκουραστεί.
- Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μια κατσαρόλα κι αφού το ξαφρίσουμε προσθέτουμε 1 κρεμμύδι και 1 καρότο, λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Όταν το κοτόπουλο βράσει, το αφαιρούμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Κρατάμε τον ζωμό για μελλοντική χρήση.
- Ψιλοκόβουμε το δεύτερο κρεμμύδι και το πράσο και το σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και το καρότο από το βράσιμο.
- Ανακατεύουμε με την έτοιμη μπεσαμέλ και αφήνουμε τη γέμιση σκεπασμένη στην άκρη.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας μας και βάζουμε το ζυμάρι μας.
- Το χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και κάνουμε 2 μπαλίτσες.
- Αφήνουμε την μία στην άκρη σκεπασμένη για να μην ξεραθεί.
- Παίρνουμε την πρώτη μπαλίτσα και την ανοίγουμε λίγο στην αρχή με τα χέρια μας.
- Μετά χρησιμοποιούμε τον πλάστη μας και ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται.
- Αφού το ανοίξουμε το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου ένα μικρό πιάτο και μετά κάνουμε κάθετες χαρακιές γύρω - γύρω.
- Όταν τελειώσουμε, βάζουμε το πρώτο φυλλαράκι στο κέντρο εκεί που είχαμε βάλει το πιάτο και συνεχίζουμε βάζοντας όλα τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο.
- Στο επάνω πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη μπαλίτσα, φροντίζοντας το ένα φύλλο να είναι λίγο μεγαλύτερο ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί 28 εκ. και το βουτυρώνουμε.
- Απλώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
- Γεμίζουμε με το μείγμα του κοτόπουλου και των λαχανικών.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε καλά τις άκρες.
- Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα (όχι μέχρι κάτω) και τοποθετούμε μικρά κομμάτια βούτυρο σε κάθε κομμάτι.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψεκάζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη δεύτερη σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια, χαράζουμε την πίτα μέχρι κάτω και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πάνω σε σχάρα, σερβίρουμε και την απολαμβάνουμε!
ΠΗΓΗ: Anna Lampropouloy συνταγή φύλλου Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου