ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΙΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Αυτά τα κουλουράκια λαδιού είναι αρωματικά, τραγανά και με βαθιά γεύση, είναι ιδανικά για να συνοδεύσετε τον καφέ σας σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.
Υλικά:
- 2 κούπες σπορέλαιο
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.γ. κονιάκ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ή περισσότερο, κατά προτίμηση)
- Μια πρέζα αλάτι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει (περίπου 1-1,5 κιλό)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα. Προσέχουμε, γιατί η σόδα θα φουσκώσει μόλις έρθει σε επαφή με τον χυμό.
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα με τα υγρά, ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια, δίνοντάς τους το σχήμα που προτιμάμε (πλεξούδες, κρίκους κ.ά.).
- Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε με καφέ ή τσάι.
Μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές μέρες.
Δημιουργός συνταγής: Eleni Koumoutsakis
Δημιουργός συνταγής: Eleni Koumoutsakis