ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αυτά τα κουλουράκια είναι εξαιρετικά αφράτα και μαλακά, με πλούσια αρώματα από μαχλέπι, κακουλέ και πορτοκάλι, που θυμίζουν τσουρέκι.
Υλικά (για περίπου 45 κομμάτια των 70 γρ. το καθένα):
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε έχετε)
- 3 αυγά
- 3 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (60 γρ.)
- 1 βανίλια σε σκόνη
- 1 κ.γ. κακουλέ, αλεσμένο σε σκόνη
- 1 κ.γ. μαχλέπι, αλεσμένο σε σκόνη
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- Μία πρέζα αλάτι
- 1,5 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική (380-400 γρ.) (έβαλα 220 γρ.)
- 1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο (250 γρ.) (έβαλα 130 γρ. ελαιόλαδο)
- 1,5 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (προσθέτουμε όσο πάρει)
- 1 αυγό + 1 κ.γ. γάλα για επάλειψη
- Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γιαούρτι, το σπορέλαιο (ή το ελαιόλαδο), τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κακουλέ και το μαχλέπι.
- Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.
- Σιγά-σιγά προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και πλάθεται εύκολα. Μπορεί να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλο το αλεύρι.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια, δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια με το μείγμα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-190°C, στις αντιστάσεις.
- Ψήνουμε τα κουλουράκια στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα αφήνουμε να ψηθούν για λίγο περισσότερο.
- Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
ΠΗΓΗ: Margarita Kariwtou
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!