ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΛΙΑΝΤΙΝΕΣ)
Αφράτες και νόστιμες Κουλούρες από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για να κεράσετε τα παιδιά που λένε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα!
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
- λίγο προζύμι (προαιρετικά, για πιο παραδοσιακή γεύση)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
- Περίπου 500 ml νερό (χλιαρό)
- Λίγο έξτρα ελαιόλαδο για το πλάσιμο
- Νερό και μέλι για την επάλειψη
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Διαλύουμε τη μαγιά (και το προζύμι, αν χρησιμοποιούμε) σε λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
- Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη, ανάλογα με το πόσες κουλούρες θέλουμε να φτιάξουμε.
- Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε τις κουλούρες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
- Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε λίγο νερό με μέλι και αλείφουμε τις κουλούρες χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!