Κουλούρες Παραδοσιακές Δυτικής Μακεδονίας (Κολιαντίνες)

ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΛΙΑΝΤΙΝΕΣ)

ΚΟΥΛΟΥΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΟΛΙΑΝΤΙΝΕΣ)


Αφράτες και νόστιμες Κουλούρες από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας για να κεράσετε τα παιδιά που λένε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα!


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
  • λίγο προζύμι (προαιρετικά, για πιο παραδοσιακή γεύση)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη
  • Περίπου 500 ml νερό (χλιαρό)
  • Λίγο έξτρα ελαιόλαδο για το πλάσιμο
  • Νερό και μέλι για την επάλειψη
  • Σουσάμι για πασπάλισμα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά (και το προζύμι, αν χρησιμοποιούμε) σε λίγο χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
  4. Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  6. Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη, ανάλογα με το πόσες κουλούρες θέλουμε να φτιάξουμε.
  7. Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο πλάθουμε κορδόνια και πλέκουμε τις κουλούρες σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
  8. Τις τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε λίγο νερό με μέλι και αλείφουμε τις κουλούρες χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  10. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget