ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ ΜΕ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
Μια λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει την πλούσια γεύση της κρέμας καραμέλας με την υφή και το άρωμα της καρυδόπιτας. Ένα απολαυστικό επιδόρπιο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει!
Υλικά
Για την καραμέλα:- 1 ποτήρι ζάχαρη (μείον 1 εκατοστό από το χείλος)
- 1 1/2 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 1 1/2 κουταλιά νερό
Για την κρέμα:
- 6 αυγά
- 1/2 έως 2/3 ποτηριού ζάχαρη
- 2 1/2 ποτήρια γάλα (αρκετά ζεστό)
- 1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό από γλυκά πορτοκάλια
- 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Για την καρυδόπιτα:
- 4 αυγά
- 2/3 ποτηριού ζάχαρη
- 1 ποτήρι καρύδια (μέτρια αλεσμένα, μερικά πιο ψιλοκομμένα, μερικά σε μικρά κομματάκια)
- 2/3 ποτηριού φρυγανιά αλεσμένη
- 1 κοφτό κουταλάκι κανέλα (αλεσμένη)
- 2 - 2 1/2 κουταλιές κονιάκ
- 1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Για την καραμέλα:
Για την κρέμα:
Για την καρυδόπιτα:
- Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση (διάμετρος 25 εκ.).
- Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το νερό, βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα ξανθό προς καστανό χρώμα. Προσέχουμε μην την αφήσουμε περισσότερο και πάρει σκούρο χρώμα!
- Αδειάζουμε τη ζεστή καραμέλα στη φόρμα, απλώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού και περιστρέφουμε για να καλύψει όλα τα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας, συμπεριλαμβανομένων των τοιχωμάτων της τρύπας.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού.
- Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στην καραμελωμένη φόρμα.
- Τοποθετούμε τη φόρμα σε ένα ταψί ή τετράγωνο πυρέξ (27x27 εκ.) με ζεστό νερό (μπεν μαρί) και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, ή μέχρι η κρέμα να είναι σχεδόν ψημένη.
(την ετοιμάζουμε μερικά λεπτά πριν ψηθεί η κρέμα)
Για το σερβίρισμα:
- Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
- Προσθέτουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τη φόρμα και ρίχνουμε πάνω από την ψημένη κρέμα το μείγμα της καρυδόπιτας.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς κάλυμμα για ακόμα 25-30 λεπτά, ή μέχρι η καρυδόπιτα να πάρει χρώμα και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα τρυπήσει το κέντρο της.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και το μπεν μαρί, και αφήνουμε να κρυώσει.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα.
- Μία με δύο ώρες πριν τη σερβίρουμε, ξεκολλάμε προσεκτικά από τα τοιχώματα της φόρμας και την εσωτερική τρύπα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη, επίπεδη στρογγυλή πιατέλα με χαμηλό τοίχωμα, έτσι ώστε να συγκρατήσει το σιρόπι της καραμέλας.
- Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρουμε, ώστε η καρυδόπιτα να απορροφήσει την υγρασία από την καραμέλα και να γίνει αφράτη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Maria Kasoulidou
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!