ΜΑΛΑΚΟ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ ΤΥΠΟΥ TURRON BLANDO
Η Ισπανική εκδοχή του μαντολάτου!
Προετοιμασία: 45΄
Αναμονή: 1-2 ώρες
Υλικά
- 500 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
- 320 γρ. μέλι
- 180 γρ. νερό
- 4 ασπράδια αβγών
- 300 γρ. λευκά αμύγδαλα
- μπόλικη ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Εκτέλεση
- Στρώνουμε λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε επάνω τα αμύγδαλα.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 10-15 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, αλλά δεν τα χτυπάμε ακόμη.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι και το νερό και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Τα αφήνουμε να βράσουν, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 143°C.
- Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, ρίχνουμε μία σταγόνα από το σιρόπι σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: Θα πρέπει να κρυσταλλώνεται και να σχηματίζεται μια μπαλίτσα σκληρής καραμέλας. Αντιθέτως, αν εμφανίζονται ζαχαρένιες κλωστές ή μια μαλακή μπαλίτσα, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.
- Δυο-τρία λεπτά πριν αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, σε μαρέγκα.
- Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, το χύνουμε πολύ αργά αλλά με σταθερή ροή στον κάδο του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμα 4-5 λεπτά, ώσπου να αφρατέψει και να κρυώσει η μαρέγκα.
- Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Ακουμπάμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. πάνω σε λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε τον πάτο με μπόλικη άχνη, ώστε να δημιουργηθεί μια σχετικά χοντρή στρώση.
- Αδειάζουμε από πάνω το μείγμα και το απλώνουμε σε όλο το τσέρκι.
- Το πιέζουμε προς τα κάτω για να γίνει κάπως συμπαγές και ίσιο.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με άφθονη άχνη και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για μια-δυο ώρες.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.