ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Αυτή η μαρμελάδα ντομάτας είναι μια πρωτότυπη και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα της ντομάτας με αρωματικά μπαχαρικά και μια διακριτική πικάντικη νότα.
Ιδανική για συνοδεία τυριών ή ως άλειμμα σε ψωμί, αυτή η μαρμελάδα θα προσθέσει μια ιδιαίτερη πινελιά σε κάθε τραπέζι.
Για το πουγκάκι μπαχαρικών:
Υλικά
- 1 κιλό ντομάτες
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
- 4-5 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο
Για το πουγκάκι μπαχαρικών:
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- 2-3 γαρύφαλλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κόκκοι πολύχρωμα πιπέρια
- Λίγο τούλι (για το δέσιμο των μπαχαρικών)
Εκτέλεση
- Αρχικά, πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό ώστε να ξεφλουδίζονται εύκολα.
- Τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μία ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το πουγκάκι μπαχαρικών. Τοποθετούμε το ξυλάκι κανέλας, τους κόκκους μπαχάρι, τα γαρύφαλλα, το μπούκοβο και τους κόκκους πιπέρι στο τούλι και το δένουμε καλά.
- Προσθέτουμε το πουγκάκι μπαχαρικών στην κατσαρόλα μαζί με την κρέμα βαλσάμικο και συνεχίζουμε το σιγοβράσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει καλά.
- Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αφαιρούμε το πουγκάκι μπαχαρικών και γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με τη ζεστή μαρμελάδα.
- Κλείνουμε τα καπάκια καλά και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.
Δημιουργός συνταγής: Ελινα Σκλαβου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!