Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Αρώματα Καλοκαιριού

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ


Το θρυλικό πολίτικο φαγητό που μέσα σε ένα μόλις πιάτο αιχμαλωτίζει όλο το καλοκαίρι.
Μπόλικο ξερό κρεμμύδι, γενναίο σκόρδο, άφθονο ελαιόλαδο και σιγανό ψήσιμο: αυτά είναι τα μυστικά του θρυλικού πολίτικου λαδερού. 


Υλικά

  • 4-5 μέτριες μελιτζάνες
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (για τη σάλτσα)
  • Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα
  • Ρίγανη


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. 
  2. Τις χαράζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι στο εσωτερικό και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω. 
  3. Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσει η ψίχα τους.
  4. Αφού μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το φούρνο και πιέζουμε την ψίχα με ένα πιρούνι για να δημιουργήσουμε ένα κενό στο εσωτερικό τους. 
  5. Αλατίζουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω τους. 
  6. Επιστρέφουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
  7. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. 
  8. Όταν κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. 
  9. Σοτάρουμε τα υλικά μέχρι να μαραθούν και να γίνουν διαφανή, περίπου για 5-7 λεπτά.
  10. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον μαϊντανό στην κατσαρόλα. 
  11. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  13. Παίρνουμε τις ψημένες μελιτζάνες και με ένα κουτάλι δημιουργούμε ένα βαθούλωμα σε όλο το μήκος της κάθε μελιτζάνας. 
  14. Γεμίζουμε το κάθε βαθούλωμα με το μείγμα των κρεμμυδιών και ντομάτας.
  15. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με την υπόλοιπη σάλτσα από την κατσαρόλα. 
  16. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγη ρίγανη και τοποθετούμε μια μεγάλη φέτα ντομάτας πάνω σε κάθε μελιτζάνα.
  17. Ψήνουμε τις γεμιστές μελιτζάνες στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους και να μαλακώσουν τελείως. 

Απολαύστε το φαγητό ζεστό ή και κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο. 
Εγώ επέλεξα να σερβίρω με τριμμένη φέτα, σπιτικό στραγγιστό γιαούρτι και φρυγανισμένο ψωμί για πολλές βούτες! 
Αν πάλι νηστεύετε μπορείτε να τρίψετε μόνο λίγη νηστίσιμη φέτα από πάνω, δεν θα έχει καμία διαφορά.

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Αρώματα ΚαλοκαιριούΜελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Αρώματα ΚαλοκαιριούΜελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Αρώματα ΚαλοκαιριούΜελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Αρώματα Καλοκαιριού

Δημιουργός συνταγής: Siarka Sofia

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget