ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
Μια πεντανόστιμη πίτα γεμάτη γεύσεις από την ελληνική κουζίνα, με κύριο συστατικό την αγαπημένη μας μελιτζάνα και φτιαγμένη με φύλλο κρούστας και φέτα.
Υλικά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε καρεδάκια
- 3 φρέσκες ντομάτες, κομμένες σε καρέ
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Λίγο ξερό δυόσμο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 1 κούπα φέτα, σε χοντρά κομμάτια
- Αλάτι και πιπέρι
- Σουσάμι
- 3 κουταλιές της σούπας τραχανά
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε καρεδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες κομμένες σε καρέ και ρίχνουμε τον τραχανά στο τηγάνι, ώστε να απορροφήσει τα υγρά από τις ντομάτες.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ξερό δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αυγά χτυπημένα και τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Στο μεταξύ, λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τις μελιτζάνες στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα κρούστας.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας κάθε φύλλο.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθεί καλά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!