Μεσολογγίτικο Ρολό (Φρουτομπακλαβάς)

Ένα παραδοσιακό γλυκό από το Μεσολόγγι με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι και φρουτάκια που έχουν γίνει γλυκό κουταλιού.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ (ΦΡΟΥΤΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ)


Ένα παραδοσιακό γλυκό από το Μεσολόγγι με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι και φρουτάκια που έχουν γίνει γλυκό κουταλιού.


Υλικά:

Για τη ζύμη:
  • 5 αυγά 
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας 
  • 3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα (ή καρύδια ή μισά-μισά) 
  • 3 βανίλιες 
  • 1 κούπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη 
  • 1 σφηνάκι λικέρ 
  • 1 ½ κούπα διάφορα φρουτάκια γλυκό του κουταλιού, χωρίς το σιρόπι 
  • 250 γρ. βούτυρο (ή 100 γρ. βούτυρο και 150 γρ. σπορέλαιο)

Για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια ζάχαρη 
  • 2 ποτήρια νερό 
  • 3 κουταλιές σούπας λεμόνι 
  • 1 ποτήρι καλό μέλι 


Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά. 
  2. Προσθέτουμε στο τέλος το μέλι και ανακατεύουμε καλά. 
  3. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  4. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. 
  5. Προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
  6. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (ή καρύδια), τη φρυγανιά και το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε καλά. 
  7. Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. 
  8. Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. 
  9. Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. 
  10. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του ρολού και χαράζουμε ελαφρά σε 7-8 σημεία με τη μύτη του μαχαιριού για να μην σκάσει κατά το ψήσιμο. 
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. 
  12. Κόβουμε προσεκτικά το ρολό σε κομμάτια με πριονωτό μαχαίρι
  13. Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι. 
  14. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.


Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget