ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟ ΡΟΛΟ (ΦΡΟΥΤΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ)
Ένα παραδοσιακό γλυκό από το Μεσολόγγι με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι και φρουτάκια που έχουν γίνει γλυκό κουταλιού.
Υλικά:
Για τη ζύμη:- 5 αυγά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα (ή καρύδια ή μισά-μισά)
- 3 βανίλιες
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
- 1 σφηνάκι λικέρ
- 1 ½ κούπα διάφορα φρουτάκια γλυκό του κουταλιού, χωρίς το σιρόπι
- 250 γρ. βούτυρο (ή 100 γρ. βούτυρο και 150 γρ. σπορέλαιο)
Για το σιρόπι:
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 3 κουταλιές σούπας λεμόνι
- 1 ποτήρι καλό μέλι
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε στο τέλος το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (ή καρύδια), τη φρυγανιά και το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε καλά.
- Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ένα-ένα.
- Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
- Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του ρολού και χαράζουμε ελαφρά σε 7-8 σημεία με τη μύτη του μαχαιριού για να μην σκάσει κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
- Κόβουμε προσεκτικά το ρολό σε κομμάτια με πριονωτό μαχαίρι
- Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
ΠΗΓΗ: Ρουλα Λυρου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!