ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΕ ΣΟΥΦΛΕ
Η συνταγή αυτή συνδυάζει στοιχεία από την παραδοσιακή μηλόπιτα με τη μορφή ενός σουφλέ, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό και νόστιμο συνδυασμό.
Η λέξη "σουφλέ" χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ελαφρύ, αφράτο επικάλυμμα από ασπράδια και γιαούρτι, το οποίο μοιάζει με τη σύνθεση ενός παραδοσιακού σουφλέ.
Υλικά
Για τα μήλα:- 550 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 40 γρ. ζάχαρη
- Κανέλα (ανάλογα με την προτίμηση)
Για τη ζύμη κραμπλ:
- 260 γρ. αλεύρι
- 100 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε κύβους
- 40 γρ. ζάχαρη
- 2 κρόκους αυγού
Για το σουφλέ:
- 2 ασπράδια αυγού
- 150 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 35 γρ. κορν φλάουρ
- 1 βανίλια (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
Εκτέλεση
- Σε ένα τηγάνι, βάζουμε τα μήλα, τη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
- Τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να εξατμιστεί το υγρό.
- Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ, τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να πάρει την υφή ψίχουλων.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους αυγών, και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη.
- Απλώνουμε τα τρία τέταρτα της ζύμης στη βάση της φόρμας (22-24 εκ.), καλύπτοντας ομοιόμορφα τον πάτο.
- Στρώνουμε τα μήλα πάνω από τη ζύμη.
- Χτυπάμε τα ασπράδια αυγού με τη ζάχαρη σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
- Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το κορν φλάουρ και τη βανίλια.
- Ενσωματώνουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μείγμα των ασπραδιών με απαλές κινήσεις.
- Ρίχνουμε το μείγμα του σουφλέ πάνω από τα μήλα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κραμπλ πάνω από το σουφλέ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη.
- Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε, ώστε να σταθεροποιηθεί το σουφλέ.
Δημιουργός συνταγής: Olha Pazyuk
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!