
ΜΟΣΧΑΡΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Ένα κλασικό, αγαπημένο φαγητό, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Υλικά:
- 1,5 κιλό μοσχάρι (ποντίκι)
- 1 σακουλάκι κριθαράκι (1/2 κιλό)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 μέτριο κρεμμύδι
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και αρκετό νερό για να καλύψει το κρέας.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 1,5-2 ώρες.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσό χρώμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μεγάλο ταψί, αδειάζουμε το ζουμί από το μαγειρεμένο κρέας.
- Προσθέτουμε το σοταρισμένο κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε το γιουβέτσι στον φούρνο, μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί και να μαλακώσει το κριθαράκι, περίπου 20-30 λεπτά.
- Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος, προσθέτουμε το κρέας από πάνω για να ζεσταθεί και να απορροφήσει τις γεύσεις, αλλά να μη στεγνώσει.
- Αφήνουμε το γιουβέτσι να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε.
- Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Κατερινα Στεργιου
