Μουσακάς φανταστικός με Μελιτζάνες, Πατάτες και Κολοκυθάκια!

Μουσακάς με Μελιτζάνες, Πατάτες, Κολοκυθάκια και πλούσια Μπεσαμέλ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ!


Ο μουσακάς είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Με στρώσεις από λαχανικά, πλούσιο κιμά και κρεμώδη μπεσαμέλ, προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για έναν τέλειο μουσακά που θα εντυπωσιάσει όλους τους καλεσμένους σας!


Υλικά:

Για τα λαχανικά:
  • 6 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες 
  • 6 μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες 
  • 3 πατάτες, κομμένες σε φέτες 

Για τον κιμά:
  • 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 
  • 1 κρεμμύδι, χοντροτριμμένο 
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας 
  • 2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας 
  • 100 γρ. κόκκινο κρασί 
  • Αλάτι - πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • λίγο βασιλικό, ξερό ή φρέσκο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό 

Για την μπεσαμέλ:
  • 6 κ.σ. αλεύρι 
  • 10 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο 
  • 2 κουτιά γάλα εβαπορέ
  • 3 ποτήρια νερό 
  • 2 ποτήρια φρέσκο γάλα 
  • 4 αυγά, χτυπημένα 
  • Αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (κατά προτίμηση)


Εκτέλεση:

  1. Τηγανίζουμε τις φέτες από κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πατάτες σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
  2. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι. 
  3. Για τον κιμά, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοντροτριμμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. 
  4. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. 
  5. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. 
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό ντομάτας, τη δάφνη, τον βασιλικό και τον μαϊντανό. 
  7. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. 
  8. Σιγοβράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  9. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης πριν από τη συναρμολόγηση του μουσακά. 
  10. Για την μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί και να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα. 
  11. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα εβαπορέ, το νερό και το φρέσκο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάζει. 
  12. Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει, ανακατεύοντας συχνά. 
  13. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. 
  14. Σε ένα βαθύ ταψί, στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες, ρίχνουμε από πάνω το μισό μείγμα του κιμά και τον απλώνουμε ομοιόμορφα.
  15. Από πάνω στρώνουμε τα κολοκυθάκια, ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά, απλώνουμε και από τέλος στρώνουμε τις μελιτζάνες. 
  16. Σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ, απλώνοντας την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. 
  17. Ψήνουμε τον μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να σχηματίσει μια χρυσαφένια κρούστα. 
  18. Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει ελαφρώς πριν τον κόψουμε σε κομμάτια και τον σερβίρουμε. 


ΠΗΓΗ: Aigli Marnerou

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget