ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ: ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ!
Αυτή η συνταγή για μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο θα σας φέρει μια αίσθηση ζεστασιάς και νοσταλγίας, καθώς κάθε μπουκιά είναι γεμάτη γεύση και συναισθήματα. Ένα φαγητό που όλοι αγαπάμε, αλλά με αυτή τη συνταγή θα το λατρέψετε ακόμα περισσότερο. Τα αρώματα από τα μπαχαρικά, η τραγανότητα των πατατών και η ζουμερή υφή των μπιφτεκιών θα σας κάνουν να θέλετε να το απολαμβάνετε ξανά και ξανά.
Υλικά:
Για τις Πατάτες:- 6-8 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- Μπόλικο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- πάπρικα καπνιστή
- κουρκουμάς
- ρίγανη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε μακριές φέτες
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- Μισή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 1 ποτήρι νερό
Για τα Μπιφτέκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 4-5 φέτες ψωμί του τοστ (στεγνές), τριμμένες στο μούλτι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- ρίγανη
- Μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κρεμμύδι, τριμμένο
- Μισή πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά με το ψωμί του τοστ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το κρεμμύδι και την πιπεριά Φλωρίνης.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν ο κιμάς είναι πολύ σφιχτός, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό ζυμώνοντας μέχρι να γίνει αφράτος.
- Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο επιθυμητό μέγεθος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον κουρκουμά, τη ρίγανη, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το λεμόνι, την πιπεριά και το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε οι πατάτες να καλυφθούν από τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνουμε τις πατάτες για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφού οι πατάτες πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες.
- Ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, γυρίζοντας τα μπιφτέκια στα μισά του χρόνου, ώστε να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.
- Ελέγχουμε αν το φαγητό έχει αρκετά υγρά και αν χρειαστεί, προσθέτουμε ΛΙΓΟ νερό στα μισά του ψησιματος. Θέλουμε να μείνει με ωραίο ζουμάκι και λαδάκι στο τέλος.
Σερβίρετε τα μπιφτέκια ζεστά με τις πατάτες και απολαύστε ένα γεύμα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστο!
Δημιουργός συνταγής: Δέσποινα Μπο