ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ - ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ
Αυτά τα κουλουράκια είναι τέλεια για να συνοδεύσουν το πρωινό ή το απογευματινό καφεδάκι σας κατά τις περιόδους νηστείας και όχι μόνο!
Υλικά:
- 220 γρ. σπορέλαιο
- 100 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- Χυμός από μισό λεμόνι
- 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 3-4 κ.σ. τσίπουρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το στόλισμα (προαιρετικά):
- Σουσάμι
- Μαρμελάδα (για γέμιση)
- Άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
- Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το σπορέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τσίπουρο.
- Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. (Μόλις ανακατευτεί το αλεύρι, αποφεύγουμε να δουλέψουμε πολύ τη ζύμη).
- Απλώνουμε ένα κομμάτι ζύμης στον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 5 χιλιοστών.
- Κόβουμε τη ζύμη με κουπ-κατ σε όποια σχέδια θέλουμε.
- Με τη ζύμη που μένει μετά το τελευταίο κόψιμο, πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα, πατάμε στο κέντρο με το δάχτυλο και βάζουμε λίγη μαρμελάδα.
- Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι και πατάμε ελαφρά για να κολλήσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στη μεσαία θέση για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα (μπορεί να χρειαστούν και 15 λεπτά).
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη μόλις κρυώσουν.
Δημιουργός συνταγής: Vana Zouka
Ακολουθήστε μας στο Google News!