ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ
Λαχταριστή, τραγανή Νηστίσιμη Μανιταρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και ζουμερή πλούσια γέμιση!
Υλικά (για ένα μέτριο ταψί)
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 500 γρ. άσπρα φρέσκα μανιτάρια
- 400 γρ. πιπεριές (πράσινες και κόκκινες)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 100 γρ. νηστίσιμη φέτα
- 10-12 ντοματίνια ή 1 μεγάλη ντομάτα
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση)
- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. σκόνη ζωμό λαχανικών
- Λίγο ψιλό σιμιγδάλι για το πασπάλισμα των φύλλων
- Ελάχιστο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σκουπίζουμε ελαφρά τα μανιτάρια με μια πετσέτα, χωρίς να τα πλύνουμε, και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση ή την ντομάτα σε μικρούς κύβους.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ντοματίνια στο τηγάνι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι τα μανιτάρια να μειώσουν τον όγκο τους.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να απορροφήσει τα περιττά υγρά και ανακατεύουμε.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη σκόνη ζωμό λαχανικών.
- Εάν επιθυμούμε, προσθέτουμε και την νηστίσιμη φέτα στη γέμιση.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντιστάσεις).
- Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί.
- Στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας στη βάση του ταψιού, λαδώνοντας καλά κάθε φύλλο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω από τα φύλλα.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας και πάλι κάθε φύλλο.
- Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
- Ψήνουμε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο, τραγανό χρώμα η επιφάνειά της.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
Απολαύστε τη Μανιταρόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας την με μια φρέσκια σαλάτα ή ως αυτόνομο γεύμα.
ΠΗΓΗ: MPAXARI & KANELA