ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ
Αυτή η συνταγή για Πάστα Φλώρα είναι εύκολη στην προετοιμασία και δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα.
Υλικά:
- 250 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 βανίλια
- 1 αυγό και 1 κρόκο
- 400 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Για το άλειμμα:
- 1 ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο με λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Στον πολυκόφτη του μίξερ (με τα μαχαίρια), προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη βανίλια, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, το αυγό και τον κρόκο.
- Χτυπάμε καλά μέχρι η ζύμη να σχηματίσει μια ενιαία μπάλα γύρω από τα μαχαίρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τυλίγουμε το κάθε ένα με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε σε φύλλο το ένα κομμάτι της ζύμης για τη βάση.
- Στρώνουμε το φύλλο σε χαμηλή αποσπώμενη ταρτιέρα 28 εκ., κόβουμε τα περισσεύματα και τρυπάμε τον πάτο με ένα πιρούνι.
- Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για να σφίξει η ζύμη.
- Αλευρώνουμε ξανά την επιφάνεια και ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
- Αν έχουμε ειδικό εργαλείο για καφασωτό σχέδιο, το χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε το καπάκι της πίτας, τοποθετώντας το φύλλο πάνω σε αυτό και περνώντας μία - δύο φορές με τον πλάστη. Αν όχι, πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρμελάδα στη βάση της ζύμης και σκεπάζουμε με το καφασωτό σχέδιο ή τοποθετούμε πάνω σε αυτή τα κορδόνια σε μορφή πλέγματος.
- Αλείφουμε με το χτυπημένο ασπράδι αυγού όλη την επιφάνεια της πίτας.
- Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 150-160°C στον αέρα.
- Ψήνουμε την Πάστα Φλώρα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε την Πάστα Φλώρα να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια και την απολαμβάνουμε με το ρόφημα της επιλογής μας.