ΠΙΤΑ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ
Ένα λαχταριστό γλυκό που θυμίζει τη γνωστή μηλόπιτα, αλλά με την ξεχωριστή γεύση και το άρωμα των βερίκοκων. Ιδανική για καλοκαιρινά απογεύματα, αυτή η πίτα συνδυάζει την αφράτη ζύμη με τη γλυκιά και ελαφρώς ξινή γεύση των βερίκοκων. Είναι εύκολη στην παρασκευή και θα ενθουσιάσει τους πάντες.
Υλικά
- 4 αυγά
- 2 κούπες ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
- 250 γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 500 γρ βερίκοκα (καθαρισμένα από φλούδα και κουκούτσια)
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη για τη μαρμελάδα
- Λίγο νερό
- 2 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με τις 2 κούπες ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Σε ένα τηγάνι, βάζουμε τα βερίκοκα, την 1 1/2 κούπα ζάχαρη και λίγο νεράκι.
- Αφήνουμε τα βερίκοκα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνουν σχεδόν μαρμελάδα.
- Προσθέτουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο και τις βανίλιες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα ταψάκι, ρίχνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Από πάνω, ρίχνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε προσεκτικά να καλύψει τη μαρμελάδα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στη ζύμη.
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά, και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα ώστε η μαρμελάδα να βρεθεί στην κορυφή.
Καλή απόλαυση!
ΠΗΓΗ: αναστ γεω
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!