Ψωμάκια αφράτα και μαλακά σαν Τσουρεκάκια

Αφράτα σπιτικά Ψωμάκια μαλακά σαν Τσουρεκάκια

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΑ ΣΑΝ ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ


Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να φτιάξουμε μαλακά και αφράτα ψωμάκια που θυμίζουν τσουρεκάκια! Η ζύμη είναι τέλεια για να δημιουργήσουμε γεμιστά ψωμάκια με τυρί, αλλαντικά ή ακόμα και μερέντα για γλυκιά απόλαυση. Είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε στο σπίτι, αλλά και για να πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ως σνακ.


Υλικά

  • 2 ποτήρια ζεστό νερό (400 ml) (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 200 ml γάλα και 200 ml νερό)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 2 αυγά (χρησιμοποιούμε τα ασπράδια για τη ζύμη και κρατάμε τους κρόκους για επάλειψη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 700 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
  • 30 γραμμάρια βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το ζεστό νερό ή το μίγμα γάλακτος-νερού και διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. 
  2. Αφήνουμε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα ασπράδια των αυγών και το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη, που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Στο τέλος, προσθέτουμε το Βιτάμ και ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στη ζύμη.
  6. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 1 ώρα.
  7. Όταν η ζύμη φουσκώσει, την κόβουμε σε 14 ίσα μέρη και πλάθουμε μικρά μπαλάκια.
  8. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε μικρό φύλλο και βάζουμε λίγο Βιτάμ στο κέντρο. 
  9. Αν δεν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, τα τυλίγουμε απλώς σε σχέδιο της αρεσκείας μας.
  10. Γεμίζουμε 8 από τα ψωμάκια με τυρί, 3 με αλλαντικά και 3 με Μερέντα ή με ό,τι άλλο θέλουμε.
  11. Κλείνουμε προσεκτικά και πλάθουμε για να μεγαλώσουν λίγο σε μέγεθος.
  12. Παίρνουμε δύο ξύλινα καλαμάκια και τυλίγουμε κάθε ψωμάκι γύρω τους. Κρατάμε με το ένα χέρι τα καλαμάκια και με το άλλο πιέζουμε τη ζύμη για να βγει, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
  13. Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
  14. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με λίγο γάλα και αλείφουμε τα ψωμάκια με πινέλο. 
  15. Πασπαλίζουμε σουσάμι σε αυτά που έχουν γέμιση τυριού.
  16. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να είναι αφράτα.
  17. Αφήνουμε τα ψωμάκια να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα σερβίρουμε.

Αφράτα σπιτικά Ψωμάκια μαλακά σαν ΤσουρεκάκιαΑφράτα σπιτικά Ψωμάκια μαλακά σαν ΤσουρεκάκιαΑφράτα σπιτικά Ψωμάκια μαλακά σαν ΤσουρεκάκιαΑφράτα σπιτικά Ψωμάκια μαλακά σαν Τσουρεκάκια

Δημιουργός συνταγής: Βάγια Τσιρούδη

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget