ΡΕΒΑΝΙ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ένα παραδοσιακό Ρεβανί από τη Βέροια αγαπημένο για την αφράτη υφή του και την πλούσια γεύση του που γεμίζει το στόμα με αρώματα από πορτοκάλι και βανίλια.
Το γλυκό απορροφά άψογα το σιρόπι, κάνοντάς το ζουμερό και εξαιρετικά απολαυστικό.
Υλικά
(η κούπα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 220 γρ.)
- 5 αυγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
- 1 γιαούρτι (200 γρ.)
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
- 3 κούπες ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- Λίγος χυμός λεμονιού
Για το σερβίρισμα:
- Ινδοκάρυδο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ηλιέλαιο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί νούμερο 34.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει το ρεβανί και να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
- Όσο ψήνεται το ρεβανί, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τις 3 κούπες ζάχαρη με τις 3 κούπες νερό και λίγο χυμό λεμονιού για 5-7 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να αρχίσει το σιρόπι να πήζει ελαφρώς.
- Μόλις το ρεβανί βγει από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για 5-10 λεπτά.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω από το κρύο γλυκό, σιγά-σιγά, ώστε να απορροφηθεί ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε το ρεβανί να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει το σιρόπι.
- Πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο (αν το επιθυμούμε) και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε το ρεβανί δροσερό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!