ΡΟΞΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Εύκολα στην παρασκευή και κατάλληλα για περιόδους νηστείας ή για όσους αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 100 ml χλιαρό νερό
- 100 ml χυμό πορτοκαλιού
- 200 ml ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 7 γρ ξηρή μαγιά
- 350-400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3 κ.γ. κακάο
- 6 κ.γ. καρύδια τριμμένα
Για το σιρόπι
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 3 κούπες νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Χυμό από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, την κανέλα και το αλεύρι, λίγο-λίγο, ζυμώνοντας μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.
- Στο ένα μέρος προσθέτουμε το κακάο και τα τριμμένα καρύδια και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ανοίγουμε τα δύο μέρη της ζύμης σε μακρόστενες λωρίδες.
- Στις λωρίδες βάζουμε τη γέμιση με το κακάο και τα καρύδια.
- Τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολό και κόβουμε σε μικρά ίσα μέρη.
- Ψήνουμε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
- Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τον χυμό πορτοκαλιού για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
- Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι πάνω από τα κρύα ροξάκια και αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: αναστ γεω
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!