Σαλιάρια Νηστίσιμα Παραδοσιακά

Τα σαλιάρια είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γεύση του και την αρωματική του γέμιση

ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ


Τα σαλιάρια είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γεύση του και την αρωματική του γέμιση.
Ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ σας ή να τα προσφέρετε ως κέρασμα σε επισκέπτες κατά τη διάρκεια της νηστείας.


Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • 2 κούπες ηλιέλαιο (το καίμε ελαφρώς)
  • 1 κούπα αλισίβα (2 κ.σ. στάχτη βρασμένη σε 1 κούπα νερό και στραγγισμένη)
  • 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι (περίπου, όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη)

Για τη γέμιση:
  • Καρύδια, ψιλοκομμένα
  • Λίγη κανέλα
  • Λίγο γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • Ζάχαρη

Για το τελείωμα:
  • Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα


Εκτέλεση

  1. Καίμε ελαφρώς το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Ετοιμάζουμε την αλισίβα: βράζουμε 2 κ.σ. στάχτη με 1 κούπα νερό για λίγα λεπτά, αφήνουμε να κατακαθίσει και στραγγίζουμε το καθαρό υγρό.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την αλισίβα, το ούζο ή το τσίπουρο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη άχνη.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια με λίγη κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και ζάχαρη.
  6. Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, κάνουμε ένα μικρό λακκάκι στη μέση και προσθέτουμε λίγη γέμιση καρυδιών.
  7. Κλείνουμε καλά τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
  8. Τοποθετούμε τα σαλιάρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  10. Αφήνουμε τα σαλιάρια να κρυώσουν ελαφρώς και τα τυλίγουμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη.

Συμβουλές

  • Προσοχή στην αλισίβα: Σιγουρευτείτε ότι έχετε στραγγίσει καλά την αλισίβα, για να αποφύγετε τυχόν κατάλοιπα στάχτης στη ζύμη.
  • Εναλλακτική για τη γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια ή αμύγδαλα, αν το επιθυμείτε.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Τα σαλιάρια είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γεύση του και την αρωματική του γέμιση

Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη

Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget