ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
Τα σαλιάρια είναι ένα παραδοσιακό, νηστίσιμο γλυκό, που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη γεύση του και την αρωματική του γέμιση.
Ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ σας ή να τα προσφέρετε ως κέρασμα σε επισκέπτες κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Για τη γέμιση:
Για το τελείωμα:
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη
Υλικά
- 2 κούπες ελαιόλαδο
- 2 κούπες ηλιέλαιο (το καίμε ελαφρώς)
- 1 κούπα αλισίβα (2 κ.σ. στάχτη βρασμένη σε 1 κούπα νερό και στραγγισμένη)
- 1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο
- 2 βανίλιες
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 κιλό αλεύρι (περίπου, όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη)
Για τη γέμιση:
- Καρύδια, ψιλοκομμένα
- Λίγη κανέλα
- Λίγο γαρύφαλλο (σε σκόνη)
- Ζάχαρη
Για το τελείωμα:
- Ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα
Εκτέλεση
- Καίμε ελαφρώς το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ετοιμάζουμε την αλισίβα: βράζουμε 2 κ.σ. στάχτη με 1 κούπα νερό για λίγα λεπτά, αφήνουμε να κατακαθίσει και στραγγίζουμε το καθαρό υγρό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, την αλισίβα, το ούζο ή το τσίπουρο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη άχνη.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια με λίγη κανέλα, λίγο γαρύφαλλο και ζάχαρη.
- Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη, κάνουμε ένα μικρό λακκάκι στη μέση και προσθέτουμε λίγη γέμιση καρυδιών.
- Κλείνουμε καλά τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και σχηματίζουμε ένα μακρόστενο σχήμα.
- Τοποθετούμε τα σαλιάρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφήνουμε τα σαλιάρια να κρυώσουν ελαφρώς και τα τυλίγουμε σε άφθονη ζάχαρη άχνη.
Συμβουλές
- Προσοχή στην αλισίβα: Σιγουρευτείτε ότι έχετε στραγγίσει καλά την αλισίβα, για να αποφύγετε τυχόν κατάλοιπα στάχτης στη ζύμη.
- Εναλλακτική για τη γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια ή αμύγδαλα, αν το επιθυμείτε.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Ελένη Παπατσάνη
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!