ΣΑΜΠΛΕΔΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ
Υλικά:
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 πρέζα σόδα (στη μύτη του κουταλιού)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 3 ποτήρια, ανάλογα με τη σύσταση της ζύμης)
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα μέχρι να διαλυθεί καλά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κοσκινίζουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σταδιακά στο μπολ, ανακατεύοντας απαλά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κορνέ, αφήνουμε τη ζύμη λίγο πιο μαλακή. Αν πλάσουμε με το χέρι, την κάνουμε λίγο πιο σφιχτή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπισκότα ή κουλουράκια, ή τη βάζουμε σε κορνέ και σχηματίζουμε μικρές ποσότητες ζύμης στο ταψί.
- Τοποθετούμε τα σαμπλεδάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε τα σαμπλεδάκια να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.
Δημιουργός συνταγής: Vaso Gravani